Associatieproject zomer 2014                                

Na 2 jaar van ontdekkend leren, veranderen, zoekend werken, experimenteren, genieten, balen, vloeiend gaan en vooral ook stagneren met vlagen, voelt het als tijd om te versmallen. Mijn project Thailand met de slotexpositie heeft al wat helderheid gebracht. Vanaf mei ben ik – na de laatste les ‘associëren’ – begonnen het maken van dit eigen ‘associatie-boek’. Een schilderij van Yann Samson werd de inspiratiebron waaruit alle andere werken ontstonden. Elk opvolgend werk komt voort uit iets in het vorige.

Ik kreeg er na wat gepuzzel en gerommel heel veel plezier in. Tijdens mijn 3 weken zomervakantie in Frankrijk ben ik heerlijk doorgegaan met het maken van werkjes op A4 formaat. Acrylverf als hoofdmateriaal op papier van 360 mg. Op Gesso als basis laag, proberen zo transparant mogelijk te blijven, waterig en dekkend werken, later met bister als eerste laag, veel met potlood in natte verf gewerkt. Later met pen en een inktsoort getekend in de (nog natte) schilderwerkjes; inkt die ook weer vloeien kon bij water toevoegen. 100% Abstract is het niet voor mij, wel kan ik nog meer op zoek nog naar de kunst van het weglaten en wabi sabi beelden maken van binnen uit. Ik merk dat tekenen in natte verf met potlood of inkt dit voor mij mogelijk zou kunnen gaan maken.

José Verhoeven – van den Heuvel